תרומת מנהלי HR לרווחת העובדים ובריאותם
רווחתם ובריאותם הנפשית של העובדים הפכו לחלק בלתי נפרד מההצלחה הארגונית. כשומרי כוח העבודה, מנהלי משאבי אנוש וגיוס (HR) ממלאים תפקיד חשוב ליצירת קרקע אנושית פוריה ומכילה בארגון. במאמר זה אתייחס לתפקיד הרב גוני של מנהלי משאבי אנוש וגיוס בטיפוח רווחת העובדים ובריאות הנפש, תוך בחינת האסטרטגיות שהם נוקטים כדי לטפח כוח עבודה משגשג וגמיש וגם איך ניתן לפתח את רווחת העובדים בתקציבים מוגבלים.
באילו טקטיקות נוקטים מנהלי HR לטובת רווחת העובדים?
- יישום מדיניות ותוכניות תומכות: מנהלי משאבי אנוש HR אחראיים על פיתוח ויישום מדיניות ויוזמות המעניקות עדיפות לרווחת העובדים. תוכניות בריאות, הענקת משאבים לבריאות הנפש וסדנאות ליצירת אורח חיים בריא.
- קידום איזון בין עבודה לחיים: שמירה על איזון בריא בין עבודה לחיים חיונית לרווחת העובדים ולבריאות הנפשית. מנהלי משאבי אנוש הדוגלים באיזון בין עבודה לחיים על ידי קידום שעות עבודה סבירות, מתן אפשרויות עבודה מרחוק ועידוד עובדים לנצל את ימי החופשה שלהם, מטפחים תרבות שמעריכה מנוחה והתחדשות, מונעת שחיקה ומשפרת את שביעות הרצון הכללית של העובדים.
- יצירת תרבות תומכת ומכילה: מנהלי משאבי אנוש ממלאים תפקיד מרכזי בטיפוח תרבות תומכת ומכילה שבה העובדים מרגישים מוערכים ומכובדים. הם מקדמים תקשורת פתוחה ומקימים ערוצים מיוחדים לבקשת סיוע. על ידי טיפול בבעיות במקום העבודה באופן מיידי למשל, מנהלי משאבי אנוש מבטיחים שהעובדים ירגישו בטוחים ונתמכים.
- מודעות והדרכה לבריאות הנפש: כדי להעלות את המודעות לבריאות הגוף והנפש, מנהלי משאבי אנוש פועלים לקידום הדרכות וסדנאות לעובדים הכוללים בין היתר מפגשים לטיפול במצוקות, שחיקה, משברים ועוד.
- שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות: עידוד יצירת אורח חיים בריא, הגברת הכושר הגופני, הקניית כלים להרגלי אכילה בריאים, מפגשי הסברה עם מומחים ועוד.
- תוכנית הטבות לעובדים: קביעת הטבות מקיפות הכוללות ביטוח בריאות, תוכניות פרישה, חופשה בתשלום ועוד. בנוסף, קביעת תגמולים להגדלת הדרייב, הכרה והערכת ההישגים באמצעות תמריצים מבוססי ביצועים, פרסים ועוד.
- הדרכה ופיתוח: מתן הזדמנויות לפיתוח מיומנויות וקידום קריירה באמצעות מפגשי הכשרה, סדנאות ותוכניות חונכות, טיפוח צמיחת העובדים ושביעות רצונם בעבודה.
- תוכניות סיוע לעובדים (EAPs): מתן שירותי ייעוץ ותמיכה חסויים כדי לעזור לעובדים להתמודד עם אתגרים אישיים או הקשורים לעבודה, קידום בריאות נפשית ורווחה.
- פעילויות לגיבוש הצוות: ארגון ימי גיבוש ואירועים חברתיים כדי לטפח מערכות יחסים חזקות בין העובדים ולשפר את שיתוף הפעולה והאחווה בתוך מקום העבודה.
- גיוון והכלה: הדגשת הגיוון וההכלה בקרב העובדים כדי להבטיח מקום עבודה מסביר פנים ושוויוני שמעריך ומכבד את האחר.
- אמצעי בריאות ובטיחות: יישום פרוטוקולי בטיחות ומתן סביבת עבודה בטוחה להגנה על רווחתם הפיזית של העובדים ולמניעת תאונות או פציעות.
לרווחת ובריאות העובדים יש חשיבות עליונה מכמה סיבות:
- רווחת העובדים: הבטחת רווחתם ובריאותם של העובדים משפיעה ישירות על רווחתם הכללית. כאשר עובדים מרגישים נתמכים ומוערכים, יש סיכוי גבוה יותר שהם יחוו סיפוק בעבודה, מה שיוביל לרמות גבוהות יותר של פרודוקטיביות ומעורבות.
- פרודוקטיביות מוגברת: עובדים שמשתתפים בתכניות ליצירת אורח חיים בריא מעלים את החיוניות במקום העבודה. בריאות ויכולת מיקוד גבוהים משפרים את התפוקה.
- הפחתת היעדרות ותחלופה: יש קשר בין רווחת העובד לשיעורי ההיעדרות ולירידה בתחלופת העובדים. עובדים שמרגישים שרווחתם מוערכת נהנים ממנת מוטיבציה גדולה יותר, וסביר להניח שלא יחפשו אחר הזדמנויות תעסוקה.
- תרבות ארגונית חיובית: התמקדות ברווחת ובריאות העובדים תורמת ליצירת תרבות ארגונית חיובית. ארגונים שמעדיפים את רווחת העובדים ומספקים סביבת עבודה תומכת נוטים למשוך ולשמר עובדים איכותיים ולטפח תרבות המבוססת על אמון, כבוד ושיתוף פעולה.
- השפעה על בריאות הנפש: יוזמות רווחה ובריאות עובדים ממלאות תפקיד מכריע בטיפול בבעיות בריאות הנפש. תרבות תומכת במקום עבודה המעודדת דיונים פתוחים על בריאות הנפש ומספקת משאבים לעובדים לקבלת עזרה יכולה להפחית סטיגמה ולתמוך בעובדים המתמודדים עם אתגרים הקשורים לבריאות הנפש.
- תאימות לבריאות ובטיחות: עדיפות לרווחת ובריאות העובדים לא מועילה רק לעובדים, אלא גם חיונית לארגון בכיבוד תקנות בריאות ובטיחות. ארגונים שבוחרים לקדם בריאות ובטיחות יכולים למנוע תאונות עבודה וליצור סביבת עבודה בטוחה.
- מוניטין ומיתוג מעסיק: רווחת ובריאות העובדים מעודדת מוניטין חיובי ותורמת למיתוג מעסיק חזק, ובכך מגבירה את הסיכויים לגיוס עובדים איכותיים, לשפר את תדמית הארגון ואת ההתעניינות מצד לקוחות פוטנציאליים ושותפים עסקיים.
פיתוח רווחת עובדים עם תקציבים מוגבלים
קידום רווחת עובדים יכול להתקיים גם ללא תקציבים גדולים, תוך התמקדות ביצירתיות, תושייה ומחויבות. ריכזתי עבורכם כמה דוגמאות:
- סידורי עבודה גמישים: תכנון סידורי עבודה גמישים כמו עבודה מרחוק, שעות גמישות או קיצוץ ימי עבודה, יכולים ליצור איזון בין עבודה לחיים האישיים, ללא עלויות משמעותיות. יוזמה זו יכולה להגביר את שביעות הרצון ולהפחית את הלחץ הנובע מהנסיעה לעבודה למשל.
- הערכת עובדים: הערכת תפקוד העובדים וקיום שיחות משוב מקצועיות באפון אישי ופרסום המאמצים (פרגון) מגבירה את המורל וממגנטת מוטיבציה.
- יוזמות בריאות ואיכות חיים: ארגון יוזמות בריאות כמו יוגה או מדיטציה, קבוצות הליכה או אירוח מרצים יכולים לקדם את בריאות העובדים. יצירת תוכנית תזונה קבוצתית למשל או השתתפות בצעדה יכולים לחולל פלאים.
- הזדמנויות הדרכה ופיתוח: מתן הזדמנויות הכשרה ופיתוח בעלות נמוכה, כמו קורסים וסדנאות לבכירים, הכשרת מחלקות, סמינרים מקוונים, או מפגשי למידה, ירחיבו את ארגז הכלים של העובדים, ויעודדו הגשמת יעדים.
- תוכניות חונכות עמיתים: הקמת תכנית חונכות עמיתים מספקת הזדמנויות לעובדים לתמוך וללמוד אחד מהשני מבלי להיגרר להוצאות גדולות.
- מעורבות התנדבותית ומעורבות קהילתית: עידוד עובדים להשתתף בפעילויות התנדבותיות או ביוזמות של מעורבות קהילתית יכולה להיות בעלת השפעה חיובית על רווחתם ועל מאמצי האחריות החברתית של הארגון.
- ערוצי תקשורת פתוחים: הקמת ערוצי תקשורת פתוחים ושקופים מאפשרת לעובדים להביע את חששותיהם, רעיונותיהם והצעותיהם, תוך טיפוח סביבת עבודה תומכת ומכילה.
לסיכום...
גם מנהלי משאבי אנוש – HR וגם מנהלי גיוס מודעים לחשיבות רווחת העובדים וההשפעה על גיוס העובדים ושימורם. בקורס גיוס דיגיטלי למנהלי HR וגיוס נדבר על הקשר בין רווחת העובדים ליצירת מיתוג מעסיק מוצלח.