מה זה גיוס הטיה מרומזת - לא מודעת?
מילון מונחים במשאבי אנוש HR, גיוס עובדים ומיתוג מעסיק
הטיה לא מודעת המכונה גם הטיה מרומזת, מתייחסת לגישות או לסטריאוטיפים המשפיעים על ההבנה, הפעולות וההחלטות שלנו באופן לא מודע. הטיות אלו מוטמעות בתת המודע שלנו ושונות מהטיות ידועות שאנשים עשויים לבחור להסתיר למטרות של תקינות חברתית ו/או פוליטית.
הטיות לא מודעות אינן נגישות באמצעות התבוננות פנימית, שכן הן נוצרות במהלך שנים רבות, לעתים קרובות מעוצבות על ידי החינוך שספגנו, החשיפה התקשורתית והחוויות שלנו. הם משפיעים על התנהגות כלפי קבוצות מסוימות של אנשים, בדרך כלל על סמך גזע, מגדר, מוצא אתני וגיל ועוד.
המשמעות של הטיה מרומזת – לא מודעת במקומות עבודה הוא משמעותי במיוחד. הטיה מרומזת יכולה לפגוע בקבלת החלטות מקצועיות בגיוס עובדים, קידום עובדים, פיטורי עובדים, הערכות ביצועים, ויכולה להנציח אי שוויון ואתגרים בגיוון והכלה.
כמרצה לגיוס עובדים ובקורסים למנהלי משאבי אנוש HR, אני בוחנת את הסטודנטים באמצעות שאלונים אנונימיים. אחת השאלות הבולטות היא – האם אתם מבצעים גיוס ברשתות החברתיות ואיזה תוכן אתם מחפשים. לצערי, אני מזהה שהרב מבצע חיפוש מעמיק בפרופיל החברתי של המועמד.
השימוש בערוצי מדיה חברתית כחלק מתהליך הגיוס הוא הגיוני, אבל מלווה בחששות אתיים, משפטיים ומעשיים. לפניכם מספר שיקולים שיש להתחשב בהם:
- חששות משפטיים ואתיים: סינון מועמדים על סמך פרופיל חברתי עלול לעורר אתגרים משפטיים, במיוחד אם המידע המשמש בקבלת החלטות עלול להיראות כמפלה (אין הכוונה לגיוס בלינקדאין – ששם נהוג לסרוק את הפרופילים החברתיים לטובת התאמה). לדוגמה, גילוי גיל, גזע, דת או מצב משפחתי של מועמד עלול להוביל להאשמות של הטיה אם אותו מועמד לא יתקבל לעבודה. מעסיקים צריכים להבטיח שכל שימוש במדיה חברתית בגיוס תואם את חוקי העבודה כמו חוקי שוויון הזדמנויות בעבודה (EEO).
- בעיות פרטיות: מועמדים עשויים לראות בכך חדירה לפרטיות, שעלולה להרתיע מועמדים איכותיים מלהגיש מועמדות או לקבל הצעות עבודה. בנוסף, הגבולות בין החיים האישיים והמקצועיים עלולים להיטשטש, מה שעלול להוביל לשיפוט לא הוגן. כך שאם אתם מתמקדים בגיוס בפייסבוק ו/או גיוס באינסטגרם אל תעקבו או תציעו חברות למועמד.
- דיוק ורלוונטיות: המידע ברשתות החברתיות לא תמיד יהיה מדויק או רלוונטי מבחינה מקצועית. פרופילים מכילים לרוב דעות אישיות ותוכן מזדמן שאולי לא משקפים את היכולות המקצועיות של המועמד או את התנהגותו במקום העבודה.
כיום, מנהלי HR משאבי אנוש מכירים יותר ויותר בהשפעה של הטיות לא מודעות ומיישמים תוכניות הדרכה כדי לעזור לעובדים לזהות ולהפחית את ההטיות שלהם. תכניות אלו כוללות תרגילים החושפים את ההטיות הלא-מודעות של האדם עצמו, דיונים המרחיבים נקודות מבט ואסטרטגיות להתאמת דפוסי חשיבה אוטומטיים. בנוסף, ארגונים עשויים להפעיל תהליכים מובנים וסטנדרטיים לגיוס עובדים והערכה כדי לנטרל את ההשפעות של הטיה.