מומחית לשיווק דיגיטלי ומנטורית לעסקים, מובילת קורס שיווק דיגיטלי, מרצה ללינקדאין, פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, פינטרסט, גיוס עובדים, קידום אתרים, יוטיוב ועוד. 052-6351675.
הסכם אי תחרות במקומות עבודה הוא חוזה משפטי מחייב בין מעסיק לעובד, המגביל את העובד מלעסוק בפעילות עסקית המתחרה בפעילות מעסיקו הנוכחית במהלך תקופת העסקתו ולאחריה. מטרת הסכמים אלו היא להגן על המידע הקנייני ו/או הסודות המסחריים של המעסיק, ולמנוע מעובדים לשעבר להשתמש בידע פנימי לטובת מתחרים או לפתיחת עסק מתחרה. יכולת האכיפה וההיקף של הסכמי אי תחרות יכולים להשתנות באופן משמעותי בהתבסס על החוקים המקומיים.
מעסיקים מעדיפים הסכמי אי תחרות מכיוון שהם עוזרים להבטיח את מעמדה התחרותי של חברה על ידי הגבלת הסבירות ל"הפרעה עסקית" שעלולה להתרחש, אם עובד מפתח יצטרף למתחרה או יתחיל עסק מתחרה.
עבור עובדים, הסכם אי תחרות במקום העבודה יכול להשפיע באופן משמעותי על הזדמנויות תעסוקה עתידיות, וככאלה, הם יכולים להוות נקודת מחלוקת, במיוחד אם העובד מרגיש שהתנאים הם מגבילים מדי.
מומחים משפטיים ממליצים שלפני חתימה על הסכם כזה, העובדים ינהלו משא ומתן על תנאים ברורים והוגנים – כגון הגבלת משך כיבוד ההסכם למספר חודשים ולא שנים, והגדרת טווח גיאוגרפי סביר שאינו מגביל יתר על המידה את עבודתם העתידית. יתרה מכך, חברות מסוימות מציעות פיצוי בגין הסכמה לתנאים אלה, לפיו העובד יקבל שכר במהלך תקופת אי התחרות.
יכולת האכיפה של הסכמי אי-תחרות משתנה ממדינה למדינה, כאשר לחלק מהמדינות יש כללים מחמירים שעלולים לראות שהסכמים כאלה אינם ניתנים לאכיפה אם הם מגבילים מדי מבחינת זמן, גיאוגרפיה או היקף העבודה אסורים.
ולמרות היתרונות שלהם, הסכמי אי-תחרות שנויים במחלוקת. המבקרים טוענים שהם יכולים להגביל יתר על המידה את יכולתו של אדם למצוא תעסוקה. חברות מסוימות פונות לאמצעים פחות מגבילים כגון הסכמי סודיות (NDA) והסכמי אי-שידול, שיכולים להציע הגנה מבלי להגביל יתר על המידה את אפשרויות הקריירה של העובד.
מועמדים פסיביים לרוב כבר מועסקים ואולי אינם מחפשים באופן פעיל עבודה. עם זאת, הם אטרקטיביים למגייסים בשל כישוריהם המוכחים והפוטנציאל להעניק ערך מיידי ללא צורך בהכשרה מקיפה.
כאשר מועמד פסיבי מחויב להסכם אי תחרות, זה מכניס מורכבות לתהליך הגיוס:
אתגרי גיוס: על מנהלי HR לנווט בקפידה את התנאים של כל הסכמי אי-תחרות קיימים כאשר הם ניגשים למועמדים פסיביים. הפרות עלולות להוביל למחלוקות משפטיות וליחסים מתוחים בין חברות.
החלטות גיוס אסטרטגיות: מעסיקים עלולים להירתע מלהעסיק מועמדים פסיביים תחת אילוצי אי תחרות בשל סיכונים משפטיים פוטנציאליים.
מינוף משא ומתן: תהליך גיוס עובדים מאתגר, יכול להוביל לכך שמועמדים ינהלו משא ומתן על התנאים בהסכמי אי התחרות שלהם לפני קבלת התפקיד החדש. מעסיקים המבקשים להעסיק מועמדים פסיביים עשויים להצטרך להציע תמריצים משמעותיים כדי לקזז את ההגבלות המוטלות על ידי הסכמים אלה.